Crvene kalifornijske gliste


Crvene kalifornijske gliste (lat. Lumbricus rubellus) uzgojene su i selekcionirane na kalifornijskom sveučilištu prije otprilike 60 godina (1956.). Duge su od 5 do 8 cm i crvene su boje. Smatraju se najproduktivnijom vrstom za uspješnu proizvodnju humusa s obzirom da je način dobivanja humusa pomoću njih najbolji i najbrži mogući, a humus proizveden na taj način je najkvalitetniji.

Zahvaljujući njihovoj sposobnosti prerade svih vrsta organskog otpada, svoju široku primjenu su u današnje vrijeme našle u razgrađivanju otpadaka velikih stočarskih farmi, industrijskih postrojenja i kanalizacijskih mreža. Upravo zbog toga, smatra se da uzgoj glista može uvelike riješiti neke od problema onečišćenja čovjekove sredine.

Intenzivni uzgoj glista može sav otpad pretvoriti u materijal koji će biti izuzetno kvalitetno organsko gnojivo.

Uzgoj legla


Ništa od gore navedenog ne bi bilo moguće bez čitavih legla glista koji sudjeluju u tom procesu. Zahvaljujući njihovoj brzoj sposobnosti razmnožavanja, legla se udvostručuju kroz nekoliko mjeseci, omogućavajući na taj način nepresušan izvor legla glista koje mogu služiti u razne svrhe – za proizvodnju humusa, kućno kompostiranje, ribolov, hranjenje kornjača, kanarinaca i riba te za proizvodnju visokoproteinskog mesnatog brašna za perad.

Jedno leglo čini gornji poluprerađeni sloj lumbri humusa koji je gusto naseljen glistama. Optimalno leglo sastoji se od 80.000 do 120.000 jedinki, uključujući odrasle gliste, mlade gliste i kokone. Ovaj broj leglo postiže u punom razvoju i uz optimalno hranjenje.