O Lumbri Humusu


Lumbri humus je organsko gnojivo nastalo preradom stajnjaka od strane kalifornijskih glista.

U vrijeme kada je zemlja zagađena raznim kemikalijama, primijećena je sve češća upotreba lumbri humusa u poljoprivredi.

U nastavku su istaknuti neki od razloga za njegovo sve učestalije korištenje.

 • LH JE NAJKVALITETNIJE POZNATO PRIRODNO I ORGANSKO GNOJIVO, dobiveno preradom čistog goveđeg stajskog gnoja uz pomoć kalifornijskih glista.
 • SADRŽI VISOKU KONCENTRACIJU KORISNIH BAKTERIJA I MIKROORGANIZAMA, koji su nusproizvod probavnog trakta kalifornijskih glista. Uz pomoć raznih elemenata iz tla, spomenute bakterije i mikroorganizmi stvaraju zdravu i živu zemlju i tako omogućuju najbolje uvjete za rast i razvoj potpuno zdrave biljke, a kasnije i ploda. Zbog višestruko većeg bogatstva korisnih bakterija i mikroorganizama te višestruke količine kalija, magnezija, dušika i fosfora u odnosu na stajski gnoj, smatra se da 1m3 humusa zamjenjuje 3-5 m3 stajskog gnoja.
 • POBOLJŠAVA STRUKTURU TLA i smanjuje mogućnost njegovog sabijanja. Ujedno, potpomaže razvoj korijenja biljaka, čime ono postaje jače, žilavije i ima veći broj izdanaka, što direktno povećava broj plodova i ukupni prinos. Korištenjem humusa, prinos se povećava između 15 i 60%.
 • SMANJUJE KISELOST TLA s obzirom da je pH vrijednost humusa neutralna (oko 7), čime se stvaraju uvjeti za normalan rast biljaka. Također, biljke gnojene humusom lakše odolijevaju suši, mrazu i vlazi.
 • PRIRODNI JE ELIMINATOR PATOGENIH ORGANIZAMA i svih drugih štetnih nametnika te gljivičnih i bakterijskih oboljenja biljaka – kako svojim djelovanjem iz zemlje preko korijena, tako i folijarnim djelovanjem, odnosno, prskanjem otopine LH u odgovarajućem omjeru.
 • POTPUNO JE PRIRODAN I BEZ NEUGODNIH MIRISA pa s njime možete raditi bez ikakve zaštitne opreme (maske, rukavica i sl.). Također, možete ga koristiti u bilo kojim količinama bez opasnosti od sagorijevanja biljaka.
 • MOŽETE GA KORISTITI U POVRTLARSTVU, VOĆARSTVU, CVJEĆARSTVU, UZGOJU ZAČINSKOG BILJA, HORTIKULTURI, MASLINARSTVU, VINOGRADARSTVU, UZGOJU TRAVNJAKA I RATARSTVU i dobit ćete dugoročno pozitivne rezultate.
 • NAJZDRAVIJA JE OSNOVA za proizvodnju potpuno zdrave, kvalitetne, bio i eko hrane o kojoj sanja današnji moderni svijet.
 • ON JE I NOSTALGIJA za zdravim plodovima intenzivnih mirisa i lijepih boja koje smo nekada imali u vlastitim vrtovima s obzirom da se njegovim korištenjem povećava udio vitamina u plodovima i oni postaju zdraviji, veći i ukusniji.
 • LH JE LIJEK I ZDRAVLJE Vašim biljkama i svim poljoprivrednim kulturama, a samim time i hrani koju jedete – danas Vi, a sutra Vaša djeca.

Načini primjene Lumbri Humusa


Lumbri humus je našao svoju široku primjenu u svim poznatim tehnikama uzgoja bilja – povrtlarstvu, voćarstvu, cvjećarstvu, uzgoju začinskog bilja, hortikulturi, maslinarstvu, vinogradarstvu, uzgoju travnjaka i ratarstvu.

 

Bez obzira na način i vrijeme njegove primjene, biljke iz njega usvajaju korisne sastojke, što direktno utječe na intenziviranje prinosa.

Ukoliko se koristi u predsjetvenoj fazi, omogućava znatno brže i ravnomjernije klijanje, nicanje i rast svih kultura. Također, zahvaljujući njemu plodovi ranije sazrijevaju, ljepšeg su izgleda i bolje kvalitete, a zbog svog produženog djelovanja na tlo, lumbri humus je investicija i za nadolazeće godine.

Na povišene koncentracije lumbri humusa pozitivno reagiraju i kopnene, ali i vodene biljke s obzirom da je jednako koristan za alge i mahovine, kao i za najsloženije cvjetnice.

 

Konkretnije, lumbri humus se primjenjuje:

 • kao osnovno gnojivo za sve poljoprivredne kulture,
 • kao sastavni dio supstrata za proizvodnju sadnica,
 • za uzgoj presadnica,
 • za prihranjivanje biljaka tijekom cijele godine (stavljanjem lumbri humusa direktno u tlo ili folijarno).

 

Lumbri humus se može koristiti na dva načina:

 • direktnim stavljanjem u tlo, uz korijen biljke (pri čemu korištenje i većih količina od preporučenih ne može naštetiti biljkama);
 • dobivanjem otopine LH na način da se svježi, vlažni lumbri humus rastopi u vodi u omjeru 1/10 (odnosno 0,1 litre lumbri humusa na litru vode) i ostavi preko noći da odstoji, nakon čega se biljke poprskaju otopinom preko prskalica (folijarno prihranjivanje) ili zaliju otopinom, a zaostali talog se može staviti u tlo oko biljke.

Preporučena potrošnja


Više o preporučenoj potrošnji pročitajte ovdje.

Trajnost proizvoda


U originalnom pakiranju, proizvod traje 5 godina, ali se može koristiti i nakon tog perioda ako je zadržao vlažnost.

Kvalitetan humus ima sitnozrnatu, sipku strukturu i uzornu vlažnost. Zbog toga se humus ne smije osušiti prije upotrebe s obzirom da gubi veliki dio hranidbene vrijednosti.

Nakon otvaranja ambalaže, preporuča se iskoristiti proizvod u roku nekoliko mjeseci.