Lumbri humus ne samo da obnavlja i obogaćuje tlo, nego ima pozitivan učinak i na biljke s kojima dolazi u kontakt.
Direktnim obogaćivanjem tla, indirektno se stvaraju uvjeti za normalan rast biljaka.
Evo koje pozitivne učinke lumbri humus ima na tlo:
- poboljšava strukturu tla i smanjuje mogućnost njegovog sabijanja,
- smanjuje kiselost tla,
- regenerira tlo zagađeno upotrebom umjetnih gnojiva,
- korisne bakterije i mikroorganizami zastupljeni u lumbri humusu uz pomoć raznih elemenata iz tla stvaraju zdravu i živu zemlju.
Na biljke općenito, lumbri humus ima ove učinke:
- potpomaže razvoj korijenja biljaka i čini ga jačim, žilavijim i povećava mu broj izdanaka, što indirektno povećava broj plodova i ukupni prinos između 15 i 60%
- visoka koncentracija korisnih bakterija i mikroorganizama u lumbri humusu uz pomoć raznih elemenata iz tla omogućuje najbolje uvjete za rast i razvoj potpuno zdrave biljke, a kasnije i ploda
- njegovim korištenjem se povećava udio vitamina u plodovima i oni postaju zdraviji, veći i ukusniji
- ponaša se kao prirodni eliminator patogenih organizama, gljivičnih i bakterijskih oboljenja biljaka
- biljke tretirane njime lakše odolijevaju suši, mrazu i vlazi
- ne sagorijeva biljke
- idealna je osnova za proizvodnju potpuno zdrave, eko hrane.
U nastavku pročitajte koje konkretne pozitivne učinke ima lumbri humus kod raznih kultura.
POVRĆE
Rajčica
- ljepši i kvalitetniji plodovi izrazito osvježavajućeg okusa,
- povećanje udjela C vitamina i do 100%,
- veća otpornost biljke na bolesti,
- razvijeniji korijenski sustav.
Paprika
- poboljšan izgled i okus,
- povećanje udjela C vitamina i preko 100%,
- povećan broj listova i cvjetova,
- veća i razgranatija stabljika.
Feferon (chili)
- pri uzgoju u zaštićenom prostoru i uz pravilnu njegu tijekom zimskih mjeseci, dobija se višegodišnje cvjetanje i rađanje na istoj stabljici.
Patlidžan
- povećan broj krupnijih plodova,
- čvršća biljka, otpornija na bolesti.
Krumpir
- povećan udio C vitamina i do 200%,
- povećana koncentracija magnezija,
- povećani prinosi,
- bujnija biljka, otpornija na bolesti.
Mrkva, peršin, celer
- poboljšan miris i okus,
- povećan beta karoten i udio C vitamina u mrkvi i do 500%.
VOĆE
- zdravije i kvalitetnije,
- povećan udio vitamina,
- jače i otpornije na sušu i bolesti.
VINOVA LOZA
- jača i otpornija na bolesti,
- grožđe je zdravije i kvalitetnije.
CVIJEĆE
- aktivirajuće i hranjivo djelovanje,
- dugotrajno cvjetanje i lijep izgled biljaka,
- korigira kiselo djelovanje dodanog treseta,
- odličan rast (palme, kale, primule, paprati, hoye, dracene),
- intenzivniji razvoj grma, povećan broj pupova, lakše podnošenje suše, hladnoće i napada ušiju i gljivičnih bolesti (ruže),
- blagotvoran učinak na razvoj korijena (kaktusi).
ZAČINSKO BILJE
- obogaćeno eteričnim uljima, vitaminima i mineralima.
TRAVNJAK
- raskošniji izgled travnjaka,
- poboljšana aeracija travnjaka, čime korijen dobiva dovoljnu količinu kisika,
- zadržana vlažnost u korijenu trave i u izuzetno toplim mjesecima.
(prilagođeno prema: http://www.farmalumbrikumradovanovic.rs/primena.html)