gliste u ruci

LUMBRI HUMUS, GLISTENJAK, VERMIKOMPOST – KOJI JE NAZIV ISPRAVAN?

Sva tri naziva se koriste za imenovanje istog proizvoda – ekskrementa, odnosno, izmeta glista nastalog nakon prerade organskih tvari u tijelu gliste, uz pomoć mikroorganizama. Taj ekskrement nije puki ostatak prerađenog komposta konzumiranog od strane gliste, nego je, baš zbog činjenice da je prošao kroz glistin probavni sustav, dodatno obogaćen hranjivim tvarima, korisnim bakterijama, enzimima i hormonima.

S obzirom da sva tri naziva opisuju organsko gnojivo dobiveno uz pomoć glista, glista je i glavna poveznica u spomenutim nazivima – lumbri humus (lumbricus (lat.) – glista), glistenjak ili glisnjak (gliste + stajnjak), vermikompost (vermis (lat.) – gliste). Iako su sva tri naziva ispravna, lumbri humus i glistenjak su nazivi specifični za naše podneblje, dok je vermikompost internacionalni naziv koji se na našem govornom području koristi tek od nedavno.

Osim ovih, u upotrebi su i drugi nazivi: glisni kompost, glisni stajnjak, glisni humus, crno zlato; a osim vermikomposta, postoji i kompost dobiven tradicionalnim metodama. Ipak, vermikompost se smatra daleko kvalitetnijim od „tradicionalog“ komposta.

Što vermikompost čini kvalitetnijim od „običnog“ komposta?

Prvenstveno, metodom vermikompostiranja se organski otpad obrađuje efikasnije i u kraćem vremenskom roku u odnosu na „obično“ kompostiranje. Nadalje, vermikompost ima manje razine kontaminenata, veće bogatstvo nutrijenata i djeluje kao regenerator tla. Konačno, oligoelementi u vermikompostu djeluju kao biokatalizatori i potpomažu iskoristivost hranjivih tvari u svim vremenskim uvjetima pa tako u proljeće dovode do sporijeg otpuštanja hranjivih tvari, a na ljeto, s povišenim temperaturama, potiču oslobađanje većeg broja hranjivih tvari.

Koje su druge prednosti vermikompostiranja?

Pomoću ove metode možete se riješiti različitih vrsta organskog otpada – lišća, trave, grančica, gnojiva, ostataka hrane (tzv. zeleni ostaci, poput ostataka voća i povrća, orašastih i citrusnih plodova, dok se ne preporučaju ostaci mesa ili mliječnih proizvoda), taloga kave, vrećica za čaj, ljuski jajeta, mrvica kruha, gljiva, itd. Nadalje, ono omogućuje kontinuirano razlaganje organskog otpada tijekom cijele godine jer čak i u zimi, kada se kod tipičnih kompostnih metoda procesi znaju ustaliti iako je priljev organskih ostataka konstantan, gliste i dalje rade svoj posao. Također, ovom metodom se dobija organsko gnojivo u obliku granula, koje nema odbojan izgled niti neugodan miris. Konačno, vermikompostiranje je pogodno u kući i izvan kuće, za osobne ili potrebe tržišta.

Ipak, treba imati na umu da su za dobivanje lumbri humusa pogodne samo određene vrste glista (najčešće Lumbricus rubellus i Eisenia fetida), dok kišna glista (Lumbricus terrestris), uobičajena glista na našim prostorima, nije pogodna za vermikompostiranje.

Odgovori