vreća-potrošnja

PREPORUČENA POTROŠNJA LUMBRI HUMUSA

LH – lumbri humus
Folijarno u omjeru 1:10 – 1 litra LH na 10 litara vode ili 0,1 litra LH na 1 litru vode

POVRĆE

Prilikom presađivanja, preporuča se sadnicu prije samog presađivanja držati u posudi s razvodnjenim lumbri humusom tako da je korijen dobro namočen i prekriven humusnim slojem. U iskopane jamice ubacite lumbri humus u preporučenoj količini, položite biljku, razmjestite korijen tako da cijeli bude u dodiru s lumbri humusom te jamu odmah popunite zemljom i dobro zalijte. Presadnicu ukopajte malo dublje nego što je rasla u klijalištu (neke vrste sve do nepravih listova koji izlaze iz same sjemenke). Izbjegavajte vruće podnevno sunce.

Upute za postupanje s nekim poznatim poljoprivrednim kulturama:

 • Rajčica: u jamicu stavite 0,2-0,3 litre LH, položite korijen, zatrpajte rahlom zemljom i obilno zalijte. Sadnicu ukopajte do ispod prvih listova, u kosom položaju. Slijedeće dodavanje LH vršite poslije berbe prvih plodova, na način da 0,3-0,4 litre LH plitko ukopate oko korijena biljke tijekom okapanja i plijevljenja.
 • Paprika: u jamicu stavite 0,1-0,5 litara LH, položite korijen, zatrpajte rahlom zemljom i obilno zalijte. Preporuča se prihranjivanje humusom tijekom razvoja biljke, posebice ako sadite moderne sorte paprike (npr. kalifornijsko čudo ili giallo quatro). Prihranu vršite ukapanjem 0,3-0,4 litre LH oko biljke.
 • Kupus, kelj, koraba, prokulice, brokula: u jamicu stavite 0,1-0,5 litara LH, položite korijen, zatrpajte rahlom zemljom i obilno zalijte. Prihranu vršite folijarno u omjeru 1:10 (odnosno, 1 litra LH na 10 litara vode).
 • Patlidžan: u jamicu stavite 0,2-0,5 litara LH, položite korijen, zatrpajte rahlom zemljom i dobro zalijte. Kasnije prihranjujte ukapanjem 0,3-0,4 litre LH u površinski sloj zemlje oko biljke ili folijarno u omjeru 1:10.
 • Grah, grašak: u jamicu stavite 0,2-0,3 litre LH, položite korijen, zatrpajte rahlom zemljom i obilno zalijte. Prihranu vršite folijarno u omjeru 1:10.
 • Krumpir: u jamicu stavite 0,2-0,3 litre LH, položite gomolj, zatrpajte rahlom zemljom i obilno zalijte. Prihranu vršite folijarno u omjeru 1:10.
 • Krastavac, tikvice: u jamicu stavite 0,3-0,4 litre LH, položite korijen, zatrpajte rahlom zemljom i obilno zalijte. Prihranu vršite folijarno u omjeru 1:10.
 • Salata, matovilac: dodajte 1-3 litre LH po posijanom m2. Prihranu vršite folijarno u omjeru 1:10.
 • Blitva, špinat: dodajte 4-5 litara LH po posijanom m2. Prihranu vršite folijarno u omjeru 1:10.
 • Cikla: dodajte 4-5 litara LH po posijanom m2. Prihranu vršite folijarno u omjeru 1:10.
 • Mrkva, peršin, celer: dodajte 4-5 litara LH po posijanom m2. Prihranu vršite folijarno u omjeru 1:10.

 

Osim navedenih, dobiti od korištenja lumbri humusa pokazuju i sve ostale vrste povrća koje su njime tretirane. Poboljšanja se primjećuju već pri upotrebi i mnogo manjih količina lumbri humusa od gore navedenih. S druge strane, puno veće količine LH neće dati očekivano veći prirast, a s obzirom da je relativno skup, njegovo korištenje planirajte pametno.

Smatra se da je najučinkovitije upotrijebiti do 10% humusa u površinskom sloju zemlje. Količine humusa koje bi činile do 30% zemljišne smjese koriste se samo u stakleničkoj proizvodnji i za uzgoj skupocjenih egzotičnih biljaka, kada se koristi samo najkvalitetniji, potpuno zreo lumbri humus.

Ako ste zainteresirani za proizvodnju potpuno zdrave hrane, bez dodavanja umjetnih gnojiva, treba imati na umu da je to moguće izvesti isključivo upotrebom LH, s obzirom da se iz njega mogu pokriti sve potrebe, pa i one u makroelementima.

JAGODE

Prilikom sadnje, u jamicu stavite 0,3-0,5 litara LH, položite korijen, zatrpajte rahlom zemljom i dobro zalijte. Prihranu vršite folijarno u omjeru 1:10.

VOĆKE

Prilikom presađivanja voćki, u jamu stavite 1-5 litara LH oko korijena, miješajući ga s usitnjenim tlom.

Presađivanje vršite u jesen i proljeće zbog što manjeg šoka za sadnice uslijed oštećenja korijenskog sustava i promjene supstrata. Ostavite korijen sadnice natopljen u humusnoj otopini od nekoliko sati do jednog dana prije presađivanja radi što boljeg kontakta korijena s okolinom. U iskopanu jamu stavite mješavinu sitne zemlje i LH 10-30%, blago nagazite i položite sadnicu u ravninu u kojoj je bila zakopana u rasadniku, nikako ne pliće, te nakon toga zakopajte jamu nabijanjem smjese zemlje i lumbri humusa i sve zalijte.

 

Prihranu vršite ukapanjem 1-4 litre LH u krugu krošnje i nakon toga zalijte voćku. Dubina ukapanja LH mora biti takva da on dođe što bliže korijenu.

CVIJEĆE

Kod presađivanja cvijeća, dodajte 0,1 litru LH na litru zemlje za cvijeće. Prihranu vršite tako da umiješate LH do 5% volumena posude u površinski sloj zemlje i dobro zalijete ili folijarno u omjeru 1:10.

Možete ga koristiti za:

 • Lončanice: na način gore opisan, prihranjivanje vršiti kroz cijelu godinu.
 • Rezano cvijeće (karanfile ili gerbere): na način gore opisan.
 • Ruže: prihrana slična kao kod voćaka i loze – ukopati LH u bliskoj okolici korijena da bi grm ruže lakše podnijeo sušu i hladnoću i odolio napadima ušiju i gljivičnih bolesti.
 • Palme, kale, primule, paprati, hoye, dracene i slične vrste.
 • Kaktuse: isključivo one iz tropskih šuma, najbolje kao dodatak supstratu (najviše do 5% LH u supstratu) i folijarnim prihranjivanjem u proljeće i prvu polovicu ljeta kako bi do hladnijih jesenskih i zimskih dana najveći dio LH nestao, a jesenskim sušenjem supstrata se zaustavio eventualni nepoželjni razvoj gljivica.
 • Sukulentne biljke: folijarno prihranjivanje u ljetnim mjesecima.

ZAČINSKO BILJE

Prilikom sadnje začinskog bilja, dodajte 0,1 litru LH na litru zemlje za cvijeće. Prihranu vršite na način da umiješate LH do 5% volumena posude u površinski sloj zemlje i zalijete ili folijarno u omjeru 1:10.

HORTIKULTURA

Primjena lumbri humusa se pokazala učinkovitom prilikom sadnje i prihranjivanja četinjača.

Preporuča se prilikom sadnje staviti 1/3 LH na 2/3 zemlje i to oko busena, posebice kod većih biljaka.

Prihranu vršite redovito, posebice tijekom ljeta i u periodu cvjetanja i plodonošenja na način da umiješate LH do 10% volumena posude ili folijarno u omjeru 1:10.

MASLINE

Prilikom sadnje maslina u svaku jamu stavite 1-2 litre LH oko korijena, miješajući ga s usitnjenim tlom.

Prihranu vršite na način da ukopate 1-4 litre LH po m2 ispod krošnje stabla, što bliže korijenu.

VINOVA LOZA

Prilikom sadnje vinove loze, u svaku jamu stavite 1-2 litre LH oko korijena, miješajući ga s usitnjenim tlom.

Prihranu vršite na način da ukopate 1-2 litre LH u krugu loze i nakon toga ju zalijete. Dubina unošenja LH mora biti takva da on dođe što bliže korijenu. Prihranjujte vinovu lozu svake godine u jesen nakon berbe, najbolje preštihavanjem ručno ili strojno lopatarom, ali možete i orati traktorom ukoliko vam to prostor dopušta.

TRAVNJAK

U procesu formiranja travnjaka, na već pripremljeno zemljište bacite sjeme i utabajte ga pa nakon toga zaspite lumbri humusom koristeći 3-4 litre LH na m2 zemlje. Nakon toga zalijte, najbolje prskalicama kako bi sjeme ostalo gdje je i posijano.

Prihranu je najbolje vršiti dva puta godišnje – početkom proljeća i krajem kolovoza prije kišnog razdoblja, korištenjem 2-3 litre LH na m2 zemlje.

RATARSTVO

Prilikom sadnje, koristiti 5000 litara LH na hektar zemlje.

Prihranu vršiti prilikom okopavanja. Najbolje je jednom ili dva puta kultivirati s 1000 litara LH na hektar zemlje i obavezno zagrnuti.

Odgovori